KALAJSANJE KAZANA-TAVULJE-BAKRENOG POSUĐA
Mnogi neznaju da je bakarno posuđe-bakarni oksid veoma štetan i otrovan za organizam ako posuđe od bakra nije KALAJSANO !
Svakog dana ispijate kafe iz bakarnih džezvi ni svjesni niste koliko ste otrova unijeli u svoj organizam !Da li je te džezve neko kalajso..kako i kada ?Sam postupak kalajsanja i nije tako tezak kako se njim niko ne bavi...ali tajna je izgleda u cijelom postupku koji znaju još samo pojedini Romi.tragao sam mjesecima po internetu da nađem šta o tom starom zanatu ali na Tuzlanskom kantonu ama baš nikoga da se tim bavi i ama baš ništa !Rijetkost je i u cijeloj BiH da nađete majstora za kalajsanje!Kod nas u Đurđeviku ima jedan jedini majstor Muhamed Beganović iz Đurđevika-Tel. 066/542-226 a taj poso je znao raditi i njegov brat Muradif ali je prošle godine prerano umro pisali smo o tome.Za ovakav jedan kazan -tavulju treba vam 200km da bi ga kalajsali.Od tih 200km oko 100km ide za materijal 4 sipke kalaja 99% zatim 4 kutice nišadora,1 litar sone kiseline 20% zatim Vam je potrebno 100grama cink oksida ali koji mozete i sami napraviti od strugotine cinkanog lima ili gromobrana za pripremu rastvora za kalajsanje !Sam postupak traje oko 2 sata na laganoj vatri se grije vasa tavulja ili kazan predhodno očišćena od svih masnoća i prljavština!Kad se blago ugrijala premažete je rastvorom solne kiseline i cinkanog oksida zatim se kompletna pospe nisadorom a zatim sitnom strugotinom suhom cinkanog oksida i to se sve dobro utrlja po unutarnjoj površini.zatim se kazan odnosno tavulja ili taj sud od bakra koji kalajsete blago grije i o njega se tope kalajne sipke taj tecni kalaj zatim utrljavate po zidovima kazana odnosno tavulje i to mekim i cistim pamucnim krpama 100% pamuk jer drugi materijali prijanjaju lijepe i kalajsanje nije kvalitetno.Kad se prvi krug uradio kazan-tavulja se ostavi da se ohladi zatim se visak kalaja i preostale necistoce ociste sitnim šmirgl papirom.
Postupak se zatim ponavlja ponovo ako dobro nije uradjeno onda i treći put!Kad je sve dobro urađeno osjetite da kazan-tavulja zidovi nece vise da primaju kalaj znaci da je postupak kalajsanja gotov.Da bi kazan -tavulju poceli koristiti za pecenje pekmeza,ajvara ili neke druge hrane prije upotrebe trebate ocistiti unutrašnjost mlakom vodom i mekinjama trljanjem kao da je polirate zatim je isperite mlakom vodom i kazan-tavulja su spremni za upotrebu!Nikada ne stavljajte kazan-tavulju odnosno bakarni sud na vatru plate i slicno ako predhodno u njega niste usuli materijal za kuhanje !?Zašto ? Zato što kalaj izgori i ništa niste napravili !Skrenite sebi uvijek pažnju na posuđe od bakra ako pijete kafu iz njega provjerite da li je kalajsano?!Ako unutrašnjost nije bijela na kalaj onda se čuvajte jer bakarni oksid zna biti veoma opastan !
Vaš Džemal Džihanović Kemix
Omladini obećavam da ću snimiti video o ovom postupku KALAJSANJA neka ovaj zanat ne izumire a mogu Vam reći da je to lijepa zarada 100km za neki sat ili dva a ovaj postupak daleko možete unaprijediti sa jednom plinskom bocom i lemilicom odnosno plamenikom za zagrijavanje !