Utorak, 23.10.2018, 00:51:36
        DOBRO DOŠLI ČUVARI BH TRADICIJE

                                                          Tel.+387 61 152 203
                                                
Welcome Guest | RSS
Main | Blog | Sign Up | Login
ON LINE RADIO


VI STE SA NAMA

VRIJEME

Kemix

PRETRAŽI STRANICU

UDRUŽENJE KEMIX

REDOVNI POSJETIOCI
free counters OTVORENO 08.03.2012.

Početna stranica » 2013 » Mart » 9 » IMELA
09:12:51
IMELA

IMELA
Porodica: Imele, Loranthaceae

Ljekoviti dijelovi biljke: Listovi zajedno s grančicama

Opis: Imela je dvodomna, jako razgranjena i vazdazelena ljekovita biljka kuglastog oblika koja raste na listopadnom drveću, te ju je zbog toga relativno lako prepoznati, a i zbog činjenice da nema puno biljaka s kojom bi se ova ljekovita biljka mogla zamijeniti. Kora i listovi su joj žutozelene boje. Ima sitne blijedožute cvjetove koji se nalaze na vrhovima ogranaka.
Vrijeme sabiranja i nalazište: Imela se sabire najčešće u proljeće, tijekom ožujka i travnja. Sabiru se vršci grančica zajedno s listovima te se suše, a potom režu na sitne komadiće. Što se nalazišta tiče, imela se lako može naći u većini listopadnih šuma, a pogotovo za vrijeme jeseni i zime pošto ju je onda mnogo lakše uočiti pošto je vazdazelena.

Ljekovita svojstva i primjena: Jedno od najpoznatijih svojstava imele je smanjivanje previskog krvnog tlaka, a često se uzima i u kombinaciji s glogom u svrhu jačanja srca kod starijih ljudi. Također postoje tvrdnje da imela ima potencijala u liječenju pojedinih vrsta raka, ali ovo područje čeka još detaljnija znanstvena i medicinska istraživanja.
Aktivne tvari: Viskotoksini, kolin, acetilkolin, flavonoidi, histamin i sluzi.

Recept: Imela se uzima u obliku čaja i to tako da se dvije vrhom pune čajne žličice posušene imele doda u četvrtinu litre hladne vode, te se ostavi oko 12 sati. Nakon tog vremena, čaj se procijedi te se može piti. Uzimaju se obično dvije šalice dnevno.

Pogledaj: 5306 | Dodao: Kemix | Oznake: IMELA | Ocjena: 5.0/1
Ukupno komentara: 0

Copyright MyCorp Kemix BiH © 2018Free website builderuCoz
Creative Commons licenca
  Kemix BiH
autor Dzemal Dzihanovic
http://kemix.ucoz.com/
1996-2018.