Četvrtak, 25.04.2024, 22:57:12
        DOBRO DOŠLI ČUVARI BH TRADICIJE

                                                          Tel.+387 61 152 203
                                                
Welcome Guest | RSS
Main | Blog | Sign Up | Login
VRIJEME

PRETRAŽI STRANICU

REDOVNI POSJETIOCI
free counters OTVORENO 08.03.2012.

Početna stranica » 2013 » Februar » 4 » Džebarska džamija-Živinice
14:14:17
Džebarska džamija-Živinice
 
Na području Džebara, općina Živinice postoji nadaleko čuvena Džebarska džamija, najstarija na području TK, a jedna od najstarijih u BiH. Izgrađena je 1463.godine u vrijeme Sultana Mehmeda II El-Fatiha. Postoji više verzija koje govore o njenom nastanku, a jedna od njih ovako svjedoči:

Za vrijeme osvajanja Bosne od strane Turaka došlo je do borbi između dvije vojske za brdo Gradinu, koje je prirodno utvrđenje iznad Džebara, sa koga se mogla kontrolisati važna putna komunikacija. Borbe su bile dugotrajne i Turci nisu uspjevali  osvojiti ovo mjesto. Jedne noći su uočili da žene silaze niz Gradinu po vodu, te su dvije djevojke zarobili, pod prijetnjom da će ih pobiti ako ne kažu kako najlakše da pobijede Bosansku vojsku. Uplašene djevojke su odale tajnu osvajanja Gradine, te Turci tako  osvoje Gradinu. Zauzvrat djevojke su oslobodili a Sultan Mehmed El-Fatih u čast dobivene bitke naredi da se tu sagradi džamija. Građevinski materijal se nabavi, ali po nerazjašnjenim okolnostima u toku jedne noći bi prebačen za 300 metara daljine na drugo mjesto, bliže vodi. S obzirom da prebacivanje materijala nije razrješeno nego je sigurno učinjeno Božijom voljom Turci odlučiše da se džamija tu izgradi, pa se i do današnjeg dana tu nalazi.
Vjerovajući u posebnost  ove džamije oko 10 hiljada hodočasnika  posjeti ovo mjesto prve subote avgusta mjeseca, vjerujući ukoliko u džebarskoj džamiji  klanja tri džume ili posjeti tri uzastopna mevluda ima vrijednost kao da je hadž obavio.

Dolazak džamiji Džebari;
Kad prođete kroz Đurđevik u mjestu Podgajevi,skrenete lijevo kod pravoslavne crkve u Podgajevima,uzbrdo!Proći ćete naselja Zukići,Kršići,Kuljan,Nasaoci i još neka 2km ste u Džebarima.
Pogledaj: 5060 | Dodao: Kemix | Oznake: Džebarska džamija Živinice | Ocjena: 4.8/4
Ukupno komentara: 0

Copyright MyCorp Kemix BiH © 2024Free website builderuCoz




Creative Commons licenca
  Kemix BiH
autor Dzemal Dzihanovic
//kemix.ucoz.com/
1996-2019.